Kombucha har som drik mange probiotiske egenskaber, men har også egenskaber, som først nu er ved at komme frem i dagens lys. F.eks. til kropspleje, som gødning, som fødemiddel. Og endelig til tøj fremstillet med bakteriel celllulose (Kombucha stof).
I forskningen omtales begrebet Microbiom ofte. Microbiom er mikroorganismerne i et bestemt miljø (inklusive kroppen eller en del af kroppen).
Vi er afhængige af en enorm hær af mikrober for at holde os i live og. Mikrobiomet beskytter os mod pathogene (sygdomsfremkaldende) bakterier, nedbryder mad for at frigive energi og producerer vitaminer. Kombuchfremstillingen med en SCOBY kan understøtte et Mikrobiom og under processen dannes nye SCOBY's, som bl.a. kan anvendes til tøjproduktion:. F.eks. jakker og veste! Ideen bag scoby-tøj er bæredygtighed. Hvis vi kan dyrke vores eget tøj, behøver vi ikke at belaste andre naturressourcer. Scoby-tøj er også bionedbrydeligt, hvilket er cool. Der er egentlig ikke tale om tøjstof, men mere om "imiteret læder", som gennem forskellige processer kan blødgøres og sættes (syes) sammen som ved anden tøjfremstilling. Den bakterielle cellulose har den egenskab at det er særdeles vandsugende og vil gå i opløsning, hvis det bliver fugtigt, f.eks. i regnvejr. Nogle har eksperimenteret med imprægnering af "læderet" med en blanding af bivoks og kokosolie. Men man kan også imprægnere med rå mængder af for eksempel glycerol, eller man må kemisk modificere alle -OH grupperne for at undgå at materialet svulmer op, hvis man finder på at lave sko, jakker og tasker af kombucha-“læder”.
Senere vil jeg komme nærmere ind på emnet læder af svampe (om mycelier og chitin).
Her er nogle eksempler på SCOBY-jakker:
  
DYRK DIN EGEN JAKKE - BIOCOUTURE
(Fortsættelse følger!!!!)
|
|
Bakteriel cellulose

"Vegetabilsk Læder".
“Læder” af svampe – Om mycelier og chitin

Det spændende ved mycelie-“læder”, i forhold til fx kombucha-“læder” er, at der er meget bedre muligheder for at dyrke i 3 dimensioner; Kombucha-“læderet” dannes jo som flydelag på overfladen af en sukker-opløsning; det sætter nogle begrænsninger for hvor 3-dimensionelt det dyrkede “læder” kan gros… Når mycelier gros, vil det endelige mycelie-lag tage den form som vækstmediet har; Kun fantasien sætter grænser:-)
hvor kombucha-“læder” består af bakteriel cellulose, så består mycelie-“læder” af chitin.
En anden spændende egenskab ved mycelie-“læder” er, at hvor kombucha-“læder” består af bakteriel cellulose, så består mycelie-“læder” af chitin; chitin’en har den fine egenskab (i denne sammenhæng) at det er vandskyende i sig selv.
|
|