Naturmedicin og sundhedsdrik fra Det Fjerne Østen
Kombucha Notater

22.1.03


Er Kombucha farlig at drikke?

Mange spørger, om det er usundt eller direkte farligt at drikke Kombucha. Flere steder på nettet, på engelsksprogede websites (eksempelvis denne), kan man læse, at det frarådes at drikke Kombucha, bl.a. fordi drikken kan være inficeret med sygdomsfremkaldende bakterier. Og i Århus Stiftstidende, den 20. januar 2003 spørger nogle ældre piger lægebrevkassen om det samme. Heri svares der: "..at det er vigtigt med stor renlighed ved håndteringen af svampen, og at beholderen er skoldet grundigt. Den eneste risiko ved brugen er, hvis man ikke er renlig, da der så kan dannes mug og dermed giftige stoffer. Bortset fra dette er der ikke nogen bivirkninger, tværtimod."

På amerikanske og canadiske hjemmesider kan man endda læse om rapporterede dødfald på grund af indtagelsen af Kombucha. En 103-årigs dødsfald skulle således være forårsaget af Kombucha, som pgl. havde drukket i mange år. Man kan spørge sig selv, om ikke netop indtagelsen af Kombucha førte til den høje alder. I hvert fald har der aldrig været ført bevis for, at Kombucha har medført dødsfald/sygdom.


Der er mange interesser involveret i medicin/naturmedicinområdet og mange interesser (læs:profit) varetages ved at så tvivl om helt gratis "medicin". Men bivirkningerne ved at indtage officielt godkendt medicin er ofte alvorligere, end den lidelse, den bliver givet for og har medført mange lidelser og dødfald, uden at man af den grund klandrer medicinindustrien herfor.


Med lidt sund fornuft kan man vel konkludere, at hvis det virkelig forholdt sig således, at Kombucha var farlig, ja, så burde man i det hele taget fraråde mennesker selv at tilberede deres mad. Som bekendt indeholder al slags mad mange bakterier og maden kan såmænd også gå i fordærvelse/blive muggen, ved dårlig opbevaring/behandling. Jeg vil endvidere tro, at der findes flere forgiftningstilfælde forårsaget af industrielt fremstillet mad, end ved hjemmefremstillet. Hvis befolkningerne verden over kan tilberede sund mad i køkkenet derhjemme, kan de selvfølgelig også tilberede deres egen Kombucha - uden at løbe en risiko.
(e.f.)