Naturmedicin og sundhedsdrik fra Det Fjerne Østen
 
 !  Forskning

Af Günther W. Frank (oversættelse: E. Fahlberg).
Nu om dage oplever vi en tilbagevenden til naturens helbredende kræfter, herunder til lægemidler og fødevarer af naturlig oprindelse - langt væk fra industrielt fremstillede produkter. Dette må være en af grundene til den store tiltrækning og fascination af den sundhedsfremmende drik ved navn Kombucha. Fra gammel tid er gær og bakterier i fællesskab blevet udnyttet af folk verden over til frembringelse af sundhedsfremmende, gærende drikke og fødevarer til gavn for sundheden.


Allerede i Bibelen (Ruth 2:14) kunne vi læse, at godsejer Boas inviterede Moabiten Ruth, som senere blev hans hustru, under hendes indsamling af korn: "Kom herover og spis noget brød og dyp din bid i eddikedrikken! Og hun satte sig ved siden af høstfolkene; og han rakte hende ristet korn, og hun spiste til hun var mæt og tilfreds. Denne bibelske beretning fra omkring år 1000 f.k. giver os ikke kun et vink om folkets eksemplariske ernæringstilstand, skønt de levede beskedent efter vores målestok. Men vi kan også udlede, at selv på den tid tilberedte folk drikke af mælkesyrebakterier, og at drikken tjente folket med styrke og forfriskning under det hårde høstarbejde.

En gammel, ægte slægtning til disse beslægtede symbioser af bakterier og gærceller er tesvampen Kombucha. Den kommer fra det Østasiatiske område og kom ind i Tyskland via Rusland ved århundredeskiftet. Dette ældgamle naturmiddel bliver brugt mere og mere, også i andre lande, imod alle mulige skavanker. Svampen består af en gelantineagtig og sej svampevævs-membran, formet som en flad skive. Den lever i en nærende opløsning af te og sukker, hvori den vedblivende formerer sig gennem spiring. Den eksisterende skive spreder sig i begyndelsen over hele te'ens overflade og bliver tykkere. Hvis man behandler svampen korrekt trives den, formerer sig, og vil ledsage dens ejer gennem hele livet.

Gennem gærings- og iltningsprocesser fremkalder svampen diverse komplicerede reaktioner i temosten, enten den ene reaktion efter den anden eller sideløbende (tilpasnings- og forstillelsesprocesser). Tesvampen lever af sukkeret og i bytte produceres andre værdifulde stoffer, som udskilles i drikken: glukuronsyre, mælkesyre, vitaminer, aminosyrer, antibiotiske stoffer og andre produkter. Tesvampen er derfor en hel, lille biokemisk fabrik.

Kombucha - midlet mod alt?

Der er en rigdom af omfattende erfaringer med hensyn til Kombucha-svampen. Foruden dens brug som forfriskende drik, kan man i næsten alle rapporter også læse om dens brug som lægemiddel. I rapporter fra ældste til nyere tid citeres et stort antal sygdomme, hvortil Kombucha-te har været anvendt og med lovprisning af virkningerne. Eksemplerne strækker sig fra den mest harmløse utilpashed til de mere alvorlige sygdomme.

Det Tyske ugemagasin FOCUS offentliggjorde en artikel om Kombucha og Günther W. Frank. (FOCUS Nr. 34, 21. august 1995, side 128). Det følgende billede er fra denne artikel. Overskriften fortæller at disse personer er Kombucha fans. Famous Kombucha Fans - from the German magazine FOCUS

I 1983 kom det frem i medierne, at præsident Reagan var angrebet af kræft og hele tiden udviklede nye metastaser på trods af kemoterapi. Han drikker nu 1 liter Kombucha om dagen, og man hører ikke mere noget til hans kræft!


Talrige læger og videnskabsfolk har interesseret sig for resultaterne af Kombucha-drikken som naturmiddel. Mange forskere arbejder intenst med Kombucha. De taler om dens terapeutiske virkninger, baseret på såvel glukonsyre, glukuronsyre, mælkesyre og eddikesyre, som på de livsnødvendige vitaminer i C og B-gruppen. Som det er blevet bevist, specielt af russiske forskere, har mange af dens komponenter antibiotiske og afgiftende karakteristika, og de spiller en afgørende rolle for de kemiske processer i kroppen.

I modsætning til de mange lægemidler med ubehagelige bivirkninger, adresserer de aktive Kombucha-substanser sig selv til hele kroppens system; via deres venligtsindede stofskifteegenskaber kan de genskabe en normal tilstand i cellemembranerne, uden nogen bivirkninger, og således fremme ens velbefindende. Lad os bruge disse naturlige kræfter til at opretholde vores vitalitet og aktivitet, såvel som vores mentale og fysiske kapacitet.

En omfattende verdenslitteratur

Allerede Bacinskaja (1914) bemærkede, at drikken havde en effektiv, gavnlig virkning på mave-tarm aktiviteten.. Forfatterinden anbefalede, at man drak et lille glas af drikken før hvert måltid og øgede mængden gradvist.

Professor S. Bazarewski offentliggjorde i en rapport i "Correspondence for the Association of Nature Researchers" i Riga, 1915, at man blandt den lettiske befolkning i den Baltisk- russiske provins, Lovland og Kurland, havde en folkemedicin, som hed "Brinum-Ssene", ordret oversat betyder det "vidundersvamp". Den lettiske befolkning tillagde svampen en forunderlig helbredende kraft over for mange sygdomme. Ifølge Bazarewski insisterede nogle folk, adspurgt af Bazarewski, på, at den hjalp for hovedpine, mens andre forsikrede ham om, at "denne svamp var nyttig mod alle sygdomme".

God mod forstoppelse

Prof. B. Lindner(1917-1918) rapporterer, at midlet mest er brugt som regulator af tarmenes aktivitet. Også hæmoroider bliver kureret.

Prof. Dr. Rudolf Kobert (1917-18) erindrer, at en "ufejlbarlig medicin mod ledegigt" blev lavet med denne svamp.

Også Prof. Dr. Wilhelm Henneberg (1926) rapporterer, at en drik lavet af tesvampe og kaldt "Teakwass", i Rusland blev tilberedt til brug i alle områder som en "medicin imod alle former for sygdom, specielt imod forstoppelse".

Ifølge Dr. Madaus i "Biologic Healing Arts" (1927), har svampen og dens stofskifteprodukter en fortræffelig indflydelse på gendannelsen af cellevæggene, og er derfor en fortræffelig medicin imod åreforkalkning.

Generelle fremskridt for ens samlede helbredstilstand

H. Waldeck (1927) fortæller om en kemiker, som han mødte gennem W.W.I i Rusland-Polen, 1915, og med hvem han delte kvarter, at han tilberedte en "vidunderdrik" til ham imod hans voldsomme forstoppelse. Kemikeren betroede Waldec, at han altid havde denne " hemmelige, russiske medicin" ved hånden; det siges, "at den er god mod alle former for lidelser" og "på grund af dens naturligt frembragte syrer, er den vellykket mod aldringsproblemer, og derfor bidrager den til forlængelse af livet".

Prof. Br. Lakowitz (1928) bekræfter Waldeck's forklaring om, at fordøjelsesproblemer hurtigt afhjælpes med svampete'en. Stærke hovedsmerter og nervøse forstyrrelser bliver erfaringsmæssigt også afhjulpet. Lakowitz kommer til denne konklusion: "En omfattende spredning af svampete'en til produktion af sådanne Tee-Kwasses mod fordøjelsesproblemer er ønskelig for alle typer mennesker".

I "White Flag" (1928) rapporteres det:: "Den forfriskende smag af denne tedrik er generelt behagelig, og dens virkning er....særdeles god. Smagen af den gærede te er meget behagelig, minder om en lys, mousserende vin eller sød most (pærejuice). Effekten fra teen viser sig sædvanligvis meget hurtigt. Allermest virker den blodrensende og afgiftende og siges....at give fortræffelige resultater ved hududslæt i ansigtet. Endvidere, ifølge lægers anvisninger og vurderinger, er den meget effektiv mod konstant hovedpine, smerter i lemmerne, gigt, podagra og andre aldringsproblemer. Den almindelige effekt af svampete'en viser sig allerede i løbet af få uger ved et forbedret helbred og et forbedret præstationsniveau, hvilket kan hænge sammen med svampens høje vitamin- og hormoneffekt, hvilket også er blevet fremhævet af læger.

Svampen stimulerer endvidere stofskiftet... fortræffeligt, og derved hjælper den med til at rense kroppen, eks.vis ved bortskaffelse af alle typer sygdomsgifte.

Gunstig virkning på åreforkalkning

Dr. Maxim Bing (1928) anbefaler Kombucha-svampen som en "effektiv medicin mod åreforkalkning, gigt og tarmsygdomme". "Har en gunstig virkning på for lavt blodtryk, angstanfald, ved pirrelighed og smerter, hovedpine, svimmelhed o.s.v. ved åreforkalkning, og virkningen indtræffer ved brugen af friske, gode kulturer." "Også træghed i tarmene, med de tilhørende følgevirkninger, kan hurtigt fjernes. Der opnås specielt gunstige resultater ved forkalkning af nyrerne og hjernens hårkar."

Dr. Siegwart Hermann (1929) beskriver eksperimenter med katte, som var blevet forgiftet med Vigantol (et antirakitis vitamin B-præperat). Han bemærkede en positiv virkning på deres kolesteroltal, når dyrene modtog Kombucha-ekstrakt. Dette er interessant, fordi der ved tilfælde af menneskelig åreforkalkning også er et forøget kolesteroltal. Hermann's konklusion, baseret på disse eksperimenter er: "Lægernes observationer ved sygesengen, ligesom ved dyreeksperimenterne, viser, at folkekendskabet til noterede virkninger er blevet iagttaget i almindelighed."

Glukuronsyre

Efter min mening, er der faktorer, som taler for den gode effekt af svampen mod gigt, snue, ledbetændelse o.s.v., og som kan forklares med de ophobede gifte i kroppen, som bliver gjort vandopløselig og tilgængelige for nyrene gennem deres forbindelse med glukuronsyre i drikken, og dermed kan bortskaffes med urinen. Denne forbindelse har form af en biotransformation, og dermed bliver både ukendte og kropsfjendtlige stoffer bundet til glukuronsyren og forvandlet til glukuroner, også kaldet: "parvise glukuronsyrer".

I 1961 foranledigede Dr. med. Valentin Köhler en diskussion om den terapeutiske brug af glukuronsyre gennem sin artikel i tidsskriftet "Medical Practice", under overskriften: "Glukuronsyre giver mod til kræftpatienter. Glukuronsyre er et af de produkter, som produceres via en gæringsproces i Kombucha-teen. Dr. Köhler rapporterede dengang om opmuntrende resultater ved behandling af kræftpatienter med glukuronsyre. Den maksimalt lange virkning af glukuronsyre er i stand til at skabe en forøgelse af kroppens eget immunforsvar og, muligvis, også af interferonproduktionen. Glukuronsyrens afgiftende funktion går hånd i hånd med en almindelig forbedring af helbredet og stofskrifteforbrændingen.

Dr. Köhler noterede også overraskende gode resultater med behandlingen af syge træer. Adskillige institutioner udførte videnskabelige undersøgelser med henblik på at løse problemerne med døende træer. Ved at kombinere sporstoffer, nærende stoffer og tunge metalioner, blev der aktiveret og fremelsket en opbyggende proces. Glukuronsyrens evne til at indgå i forbindelse med både fremmede og ukendte, giftige stoffer, resulterede i beskyttelse af plantecellerne. Over 200 stoffer kan uskadeliggøres på denne måde, incl. de stoffer som er bundet til syreholdig og radioaktiv regn, lige sådan med sulfo, dioxiner, nitrater og ozon. Ifølge Br. Köhler's forskning har glukuronsyrens evne til at beskytte også en beskyttende virkning mod misvækstsforstyrrelser i plantegenerne eller virker genoprettende på dem i det videre vækstforløb. Denne viden, som fremkom ved Dr. Köhler's undersøgelser, kan overføres til alle menneskelige celler. Når behandlingen af svulster og nedbrydningen i det menneskelige stofskifte har nået et optimalt niveau gennem tilførsel af de små doser glukuronsyre, som er indeholdt i Kombucha drikken, repræsenterer det en kombination af videnskabelige data og et naturprodukt, som for tiden stadig er meget foretrukket af lægfolk. Her er en eventuel hjælp til en menneskehed, som er mere og mere truet af giftige, miljømæssige stoffer. Med Glukuronsyre bliver de "forstyrrende produkter i den menneskelige krop opløst til slutprodukter, udskilt og dermed uskadeliggjort." Glukuronsyrens afgiftende funktion gavner cellefunktionernes mangfoldighed.

Dette viser sig som en forøget, skjult evne til genoplivning af ødelagte kropsceller og en genopbygning og befæstning af vores velbefindende, vendt imod de giftige og miljømæssige belastninger, som rammer os fra mange sider. Når mange folk siger, at de anvender Kombucha, ikke nødvendigvis for at kurere en bestemt sygdom, men som en drik, der understøtter deres velbefindende, har vi at gøre med noget, hvor videnskabelig indsigt og folkevisdom kan gå hånd i hånd.

Normalisering af tarmfunktionen

Dr. L. Mollenda (1928) rapporterer, at Kombucha-drikken er specielt effektiv mod forstyrrelser i fordøjelsesorganerne ved praktisk talt at normalisere deres funktioner. Desuden har drikken bevist, at den er nyttig mod podagra, gigt og diverse stadier af åreforkalkning. Om nye anvendelsesområder skriver han: "I tilfælde af halsbetændelse, specielt når der er belægning på mandlerne, skal drikken ikke bare anvendes til at gurgle med, men skal også drikkes, og dette med henblik på ødelæggelse af bakterier, som når maven gennem mad og drikke". En sådan gurglen ved halsbetændelse bringer hurtig bedring, og ved gigt- og åreforkalkningssmerter nås overraskende resultater - selv i alvorlige tilfælde.....Selv om drikken er syrlig, forårsager den ikke nogen syredannelse i maven; den mærkbart letter og fremmer fordøjelsen, selv ved svært fordøjelige fødevarer. Tilsvarende gunstige resultater, efter at have drukket Kombucha-drik, er opnået ved gigtlignende eksemer og mod sten i nyrer, urin og galde."

Dr. E. Arauner (1929) rapporterer om forskellige medicinske rapporter og vurderinger og når til følgende konklusion: "I korte træk kan man sige, at Kombucha-svampen, eller dens ekstrakt, har bevist sine evner som en fortræffelig forebyggelse, dels mod sukkersyge, dels specielt mod aldringsproblemer såsom åreforkalkning, for højt blodtryk med svimmelhedsanfald, podagra og hæmorroider, og endelig er den et tiltalende afføringsmiddel." Dr. Arauner rapporter, at i hans hjemland har tesvampen været brugt i århundreder af asiatere på grund af dens overraskende helbredende resultater og som den mest effektive, naturlige hjemmemedicin mod træthed, udmattelse, nervøsitet, begyndende aldringsproblemer, åreforkalkning, tarmsløvhed, podagra, gigt, hæmorroider og sukkersyge."

Arauner tilføjer, at ikke kun professorer, læger og biologer har bekræftet den overraskende, helbredende effekt, men også de, som har drukket svampeteen, rapporterer om helt fortræffelige virkninger på de almindelige kropsfunktioner.

Anbefalelsesværdig mod psykisk stress

Hans Irion, som var leder af " State-recognized Academy for kemikere" i Braunschweig, siger i sit blad "Specialskolerne for apotekeruddannelsen" (1944, Vol. 2, side 405): "Ved indtagelsen af væsken, beskrevet som Teakwass, sker der en bemærkelsesværdig styrkelse af hele kroppens kirtelsystem og en forbedring af stofskiftet. Teakwass kan anbefales som et fortræffeligt, forebyggende middel mod podagra og gigt, bylder, åreforkalkning, for højt blodtryk, nervøsitet, tarmtræghed og aldringsproblemer. Den kan også varmt anbefales til sportsfolk, og de, som udfører anstrengende psykisk arbejde. Gennem forbedring af stofskiftet undgås eller fjernes uvedkommende fedtdepoter. Med drikken tilføres kroppen også mikroorganismer, som omdanner skadelige aflejringer såsom urinsyre, kolesterol o.s.v. til let opløselige stoffer og fjerner dem. Dårlige bakterier i tarmfloraen bliver fortrængt."

"Afgiftning i enhver henseende...."

I 1954 udkom den første bog, som havde svampete som tema. Denne lille bog på 54 sider er skrevet på russisk og bærer titlen "Tesvampen og dens terapeutiske muligheder". Forfatteren, G.F. Barbancik refererer i sin introduktion om den første anvendelse af afkog fra svampete (i 1949) som et helbredende middel ved Omsker Hospitals terapeutiske klinik for vandlaboranter. Han rapporterer om vellykket terapi mod betændelse i mandlerne, diverse indvendige sygdomme, specielt dem af betændelsesmæssige årsager, mavekatar på grund af utilstrækkelig syreproduktion, dysenteri, åreforkalkning , for højt blodtryk og sklerose o.s.v.

Doktor med., Dr. Rudolf Sklenar af Lich, Oberhessen, rapporterede i 1964 i tidsskriftet "Eksperimenterende lægevidenskab" om sine vellykkede diagnose- og terapimetoder: "Svampedrikken Kombucha er et fremragende naturprodukt, som virker afgiftende i enhver henseende, og som opløser såvel mikroorganismer som kolesterol." Dr. Sklenar havde udviklet en biologisk kræftterapi, i hvilken såvel Kombucha som andre biologiske midler, såsom kolipræparater, indtog en vigtig plads i forbindelse med desinficering af tarmfloraen.

I en lille publikation på 8 sider, med titlen "Kræftdiagnoser baseret på blod og behandling af kræft, forstadier til kræft og andre stofskiftesygdomme med Kombucha og kolipræperater", rapporterer Dr. Sklenar, at vitaminer, mælkesyrer og glukuronsyre er effektive. De nedbryder ødelæggende mikroorganismer (vira, bakterier og svampe) og opløser ødelagt materie og giftige ophobninger (urinsyre, kolesterol o.s.v.). Kombucha medvirker til "en iøjnefaldende afgiftning af organismen". Ved at nyde drikken er der i tilgift "en mærkbar styrkelse af hele kirtelsystemet og forhøjelse af stofskiftet."

Dr. Sklenar rapporterer, at han med svampete, med held var i stand til at behandle: gigt, podagra, åreforkalkning, ledbetændelse, dysenteribakterier, forstoppelse, impotens, ufrivillig vandladning, fedme, bylder, nyresten, kolesterol og cancer, specielt i forstadierne, o.s.v.

Kræftdræber?

Dr. Veronika Carstens (1987), hustru til den tidligere tyske præsident, anbefaler Kombucha i en serie med titlen:"Hjælp fra naturen - min medicin mod cancer", med ordene: "Kombucha afgifter organismen og forøger stofskiftet; dette styrker immunforsvaret".

Naturhelbreds-specialisten A.J.Lodewijkx fra Ermelo, Holland, skriver om Kombucha i sin meget anbefalelsesværdige bog "Livet uden cancer" (kan skaffes på tysk og hollandsk): "Kombucha-svampen har stærke antiseptiske muligheder. Teen renser kirtelsystemet og virker eliminerende; urinsyre bliver neutraliseret og udstødt på grund af Kombucha-teen. Derfor er teen et fortrinligt middel mod gigt, reumatisme, åreforkalkning, nyresten, tarminfektioner, og specielt mod kræft og dens forstadier, fordi Kombucha-svampen har stor indflydelse på de sygdomsfremkaldende endobionter (små mikroorganismer i kroppen). Som vi har set, er det disse som fjerner de røde blodlegemer, når pH-værdien skifter uhensigtsmæssigt. Ved alle stofskiftesygdomme og kræft er Kombucha en unik drik til afgiftning af kroppen. Kombucha fjerner stofskifteslagger og normaliserer dermed blodets pH-værdi.

Gottfried Mueller, stifteren af den verdensomspændende "Salem Children's and Youth Villages" roser Kombucha-tesvampen på denne måde: "En gave fra himlen, specielt ved helbredsskader" (i "Salem-Hjælp" 15, Nr. 3, August 1987, side 2).

Døm selv

I både den litterære rapport og også ved de mange personlige oplevelser, som er blevet rapporteret gennem min fokusering på Kombucha, er den brede vifte af lidelser, som svampen har lindret, iøjnefaldende. Det er forklarligt på den baggrund, at Kombucha ikke rammer et bestemt organ, men snarere indvirker positivt på hele organismen gennem stabilisering af stofskiftet og gennem dens afgiftende effekt ved hjælp af glukuronsyre. Dette fører hos mange folk til et forhøjet immunforsvar imod disse giftes indvirkning og de miljømæssige belastninger, som oversvømmer os fra mange sider, og fører til en styrkelse af et ødelagt cellulært stofskifte, genopbygning heraf og forbedring af ens velbefindende.

Nogle af de sundhedsfremmende virkninger, som tilskrives Kombucha-te, kræver fortsatte undersøgelser. Imidlertid, er andre aktive mekanismer helt bevist efter videnskabelige tests og eksperimenter, såsom: regulering af tarmfloraen, cellulære forstærkninger, afgiftning og bortskaffelse af slagger, stofskifteharmonisering, antibiotisk effekt og justering af pH-balancen.

Lav den selv! Det er ikke noget problem, hvis du ved hvordan!

Kombucha-drikken kan tillaves i ens eget hjem for småører. Fordi svampen vokser konstant, kan man begynde med et stykke af en svampemembran og dermed frembringe en sundhedsfremmende drikkekilde. Tilberedelsen er ikke noget problem, hvis man ved hvordan. Fra gammel tid tilberedte man Kombucha-drikken hjemme og lod tesvampen gå fra familie til familie som et tegn på venskab og indbyrdes hjælpsomhed. Tesvampen har høj levedygtighed og en stor evne til at forny sig selv. Hvis den ikke havde denne store biologiske energi, ville den ikke have overlevet det store tidsspand mellem dens rapporterede opdagelse i det kinesiske imperium for mere end 2000 år siden og til i dag.

Nu om dage er der lejlighedsvist advarsler - mest fra uvidende eller økonomiske interesser - om ikke at lave Kombucha- drikken selv. Sådan en advarsel er retfærdiggjort for så vidt angår i de tilfælde, hvor knowhow om den præcise metode, hvormed og hvorfor, etc. var gået tabt, og folk på et usikkert grundlag eksperimenterede i stedet for at rette sig efter godkendte opskrifter.

Når man imidlertid arbejder helt og holdent efter afprøvede opskrifter, behøver man ikke at tøve med at lave Kombucha-drikken, som så mange generationer har gjort før os. Enhver der har den nødvendige viden, kan med held havde med tesvampen at gøre - akkurat som man omgås andre, frit tilgængelige fødevarer i ens husholdning, Ved at følge afprøvede opskrifter kan man producere en fejlfri, velsmagende, sund og virksom Kombucha-drik. Svampen vil formere sig og følge sin ejer hele livet og tjene ham eller hende godt.

Kombucha-svampen beskytter sig selv

Enhver som behandler sin svampekultur i overensstemmelse med afprøvede forskrifter og med omtanke og omhyggelighed, behøver ikke at få problemer. I de russiske rapporter er det endda nævnt, at man ikke behøver at tage nogle specielle forholdsregler, fordi svampen beskytter sig selv imod urenheder. Den har følgende beskyttelsesegenskaber: de organiske syrer, det lave alkoholindhold, kulsyre og antibiotiske produkter. Alle disse egenskaber tilsammen blokerer for udviklingen af uvedkommende mikroorganismer, som ikke tilhører tesvampens organisme.

Den russiske forsker I.N. Konovalow omtalte i sin rapport fra 1959, at den intensive dyrkning af tesvampen tydeligt/klart sætter en stopper for spredningen af andre gær- og bakterietyper. Også den russiske professor G.F. Barbancik (1958) rapporterer i sin bog om tesvampen, at laboratorietests viste, at tesvampebakterierne drastisk fortrænger alle andre fjendtlige bakterier.

I modsætning til andre rapporter, er denne svamp let at formere og dele. Fordi den vokser flittigt og villigt lader sig dele, kan alle venner og bekendte hurtigt få glæde af den. Det er en god skik at lade Kombucha-svampen gå videre til andre, som tegn på venskab og gensidig hjælpsomhed.

Vil du vide, hvordan man laver sin egen Kombucha te? Klik her

Fodnote: Ordet "Endobionter" er opfundet af dr. Enderlein, og dækker over små mikroorganismer (bakterier), som befinder sig imellem cellerne (intercelluare) eller i kropscellerne (intracelluare). Ved ubalance i de symbiotiske forhold kan disse endobionter forårsage sygdom. Tilbage til teksten


Om forfatteren
Forfatteren til denne artikel er:
Günther W. Frank, Genossensch.-Str. 10, 75217 Birkenfeld/Germany
Fax (+49) 7231-485046 e-mail frank@kombucha.pf.bawue.de

Gunther's Kombucha book

Günther er forfatter til bogen
Kombucha - Healthy Beverage
and Natural Remedy from the Far East

ISBN 3-85068-337-0
Udgivet af W. Ennsthaler, A-4402 Steyr, 1995

Günther's bog går stærkt i detaljer og indeholder mange henvisninger. Den er en fortræffelig bog, som er resultatet af mange års studier af Kombucha. Jeg synes, at denne bog er grundlæggende for meget af den aktuelle information om Kombucha.
Gunther

 

Günther W. Frank
Genossensch.-Str. 10
75217 Birkenfeld im Schwarzwald
Germany

© Copyright Günther W. Frank 1996. Der gives tilladelse til frit at kopiere den engelske udgave af dette dokument i elektronisk form eller på print, hvis udgivelsen distribueres gratis, og på betingelse af at det er kopieret i dets fulde længde uden ændringer, og at passende kildeangivelse er opgivet. På WWW må du imidlertid helle lave et link end at kopiere. Al anden brug kræver særlig tilladelse fra forfatteren.


Günther W. Frank - frank@kombucha.pf.bawue.de
Denne sides URL på engelsk: http://www.kombu.de/fasz-eng.htm (The Kombucha Journal)

 

 

 !   Kilde

Dette er en artikel som blev offentliggjort i det Amerikanske tidsskrift "The American raum & zeit" (Mount Vernon/USA) 2. årgang, nummer 5, 1991, siderne 51-56.


Det bioelektriske energifelt i en dråbe almindelig sort te vokser markant i en dråbe levende kombucha te.

Mere om cancer>>©2002 e.fahlberg e-mail: f@hlberg
Alt om Kombucha