Next section
Previous section
 
 BLIVER.............................................................................3
Kombucha kulturen vokser og dækker overfladen fuldstændig. Medens den vokser på overfladen af teen bliver kulturen betydeligt tykkere. Den tykke kultur vil være sammensat af let adskillige lag, som kan hives fra hinanden, og hver af dem kan bruges som selvstændige enheder til produktion af Kombuchadrik. Hvis kulturen synker til bunds i beholderen, vil der danne sig en ny kultur på overfladen af teen.64
Næringsopløsningen skal ernære mikroorganismerne i Kombuchakulturen, ikke os. Vi må derfor hovedsageligt tilberede næringsopløsningen i overensstemmelse med gærcellernes behov (bakterierne ernærer sig for deres vedkommende delvist af gærcellernes stofskifteprodukter, delvist af selve næringsopløsningen). Mikroorganismerne behøver sukker for at blive aktiveret. I næringsopløsninger med lav koncentration af sukker, frigives der tilsvarende færre aktive stoffer. Sammenfattende udtrykt bliver sukkeret `spist` af gærcellerne.70
Du kan bruge et kaffefilter til at filtrere drikken igennem, når den er færdig. Drikken vil være næsten helt klar, hvis du bruger den metode. Alle restprodukter vil blive opfanget af filteret, men det bliver tilstoppet meget hurtigt og skal udskiftes hyppigt, når der filtreres større mængder. I stedet for kan du bruge foldede filtre. Du folder et stort stykke filtrerpapir (kan anskaffes på apoteket) i en harmonikalignende facon, og når det er udfoldet, får du et større filtreringsareal. Kemikere filtrerer større mængder af væske på denne måde.92
 
 BLØD...............................................................................1
Efter at drikken er hældt på flasker, kan du begynde at forberede den nye bryg. Før du gør det, skal du vaske Kombuchakulturen under rindende, lunkent eller koldt vand. Om sommeren kan det anbefales at lægge kulturen godt i blød hver 4-6 uger i lunkent vand, i fem minutter, før den anvendes igen. Dette behøves ikke om vinteren. og efter at have ladet den dryppe tør, bør den placeres i en frisklavet tevæske, som er afkølet til håndvarmt."104
 
 BOGEN..............................................................................1
(Frit oversat af E. Fahlberg fra bogen "Kombucha - Healthy beverage and natural remedy from the Far East12
 
 BROMBÆR............................................................................1
Frisk, ukogt frugt kan dog bruges, men skal først tilføres, når drikken er færdig til at komme på flasker. Du kan tilsætte nogle få hindbær eller nogle få kirsebær, brombær etc., eller hvad der nu er til rådighed i haven på det givne tidspunkt. Drikken tiltager sig en smule af frugtsmagen og får en anden farve til en forandring. Eller prøv at komme et par friske hyldebærblomster ned i flaskehalsen til drikken. På den måde får teen en speciel karakteristisk, svagelig, tør smag, som minder om "hyldeblomst champagne. Du kan også, efter at have kommet drikken på flaske, komme en dessertske rosiner ned i flasken. Drikken gærer så igen.122
 
 BRUG...............................................................................1
Den flaske, som aktuelt er i brug, behøver naturligvis ikke at blive opbevaret i køleskab; drikken kan stå ved stuetemperatur, hvilket er bedre for ens mave. Drikken kan også fortyndes med varmt vand. Imidlertid vil gærcellerne, som slap med over i drikken, blive ødelagt, hvis vandet er opvarmet til mere end 40 °. Andre stoffer, såsom glukuronsyre eller antibiotiske stoffer, vil ikke blive berørt, selv ved opvarmning til 100 ° C.112
 
 BRUGE..............................................................................8
Lav te på sædvanlig måde. Pr. liter vand: hæld 2 tsk. (ca. 5 gram) sort eller grøn te i frisk kogende vand. Du kan også bruge tebreve. Lad tebladene trække i 15 minutter. Grøn te kommer fra den samme plante som sort te og adskiller sig især fra denne ved måden den er forarbejdet på: den er ikke gæret. Japanske læger fandt ud af, at grøn te forebygger mod udvikling af kræft. Jeg vil foreslå at bruge grøn te til Kombucha drikken. Hvis du ikke ønsker at bruge hverken sort eller grøn te kan du også bruge urtete.32
Lav te på sædvanlig måde. Pr. liter vand: hæld 2 tsk. (ca. 5 gram) sort eller grøn te i frisk kogende vand. Du kan også bruge tebreve. Lad tebladene trække i 15 minutter. Grøn te kommer fra den samme plante som sort te og adskiller sig især fra denne ved måden den er forarbejdet på: den er ikke gæret. Japanske læger fandt ud af, at grøn te forebygger mod udvikling af kræft. Jeg vil foreslå at bruge grøn te til Kombucha drikken. Hvis du ikke ønsker at bruge hverken sort eller grøn te kan du også bruge urtete.32
Lav te på sædvanlig måde. Pr. liter vand: hæld 2 tsk. (ca. 5 gram) sort eller grøn te i frisk kogende vand. Du kan også bruge tebreve. Lad tebladene trække i 15 minutter. Grøn te kommer fra den samme plante som sort te og adskiller sig især fra denne ved måden den er forarbejdet på: den er ikke gæret. Japanske læger fandt ud af, at grøn te forebygger mod udvikling af kræft. Jeg vil foreslå at bruge grøn te til Kombucha drikken. Hvis du ikke ønsker at bruge hverken sort eller grøn te kan du også bruge urtete.32
Lav te på sædvanlig måde. Pr. liter vand: hæld 2 tsk. (ca. 5 gram) sort eller grøn te i frisk kogende vand. Du kan også bruge tebreve. Lad tebladene trække i 15 minutter. Grøn te kommer fra den samme plante som sort te og adskiller sig især fra denne ved måden den er forarbejdet på: den er ikke gæret. Japanske læger fandt ud af, at grøn te forebygger mod udvikling af kræft. Jeg vil foreslå at bruge grøn te til Kombucha drikken. Hvis du ikke ønsker at bruge hverken sort eller grøn te kan du også bruge urtete.32
Indimellem stilles de samme spørgsmål: "Hvorfor skal du bruge så meget sukker? Og hvorfor lader du teen trække i 15 minutter, når 5 minutter for det meste er nok?" Her er nogle svar:68
Du kan bruge et kaffefilter til at filtrere drikken igennem, når den er færdig. Drikken vil være næsten helt klar, hvis du bruger den metode. Alle restprodukter vil blive opfanget af filteret, men det bliver tilstoppet meget hurtigt og skal udskiftes hyppigt, når der filtreres større mængder. I stedet for kan du bruge foldede filtre. Du folder et stort stykke filtrerpapir (kan anskaffes på apoteket) i en harmonikalignende facon, og når det er udfoldet, får du et større filtreringsareal. Kemikere filtrerer større mængder af væske på denne måde.92
Du kan bruge et kaffefilter til at filtrere drikken igennem, når den er færdig. Drikken vil være næsten helt klar, hvis du bruger den metode. Alle restprodukter vil blive opfanget af filteret, men det bliver tilstoppet meget hurtigt og skal udskiftes hyppigt, når der filtreres større mængder. I stedet for kan du bruge foldede filtre. Du folder et stort stykke filtrerpapir (kan anskaffes på apoteket) i en harmonikalignende facon, og når det er udfoldet, får du et større filtreringsareal. Kemikere filtrerer større mængder af væske på denne måde.92
Når teen er klar, og smager noget i retning af æbleeddike eller en tør hvidvin, bør den, hvis den ikke skal bruges med det samme, opbevares så køligt som muligt på flasker. Nogle fylder flasken helt op til toppen for at undgå yderligere syredannelse og kulturvækst. Andre foretrækker ikke at fylde flaskerne helt op, fordi drikken fortsætter med at arbejde, selv i flasker der er fyldt helt op, og gennem opbygningen af kulsyre kan der udvikles alt for meget tryk, som kan forårsage, at flaskerne springer. Af denne grund foretrækker flere at bruge flasker, som kan proppes, sådan at korkproppen kan springe af i nødstilfælde, hvis der udvikles alt for meget tryk.106
 
 BRUGER.............................................................................1
Du kan bruge et kaffefilter til at filtrere drikken igennem, når den er færdig. Drikken vil være næsten helt klar, hvis du bruger den metode. Alle restprodukter vil blive opfanget af filteret, men det bliver tilstoppet meget hurtigt og skal udskiftes hyppigt, når der filtreres større mængder. I stedet for kan du bruge foldede filtre. Du folder et stort stykke filtrerpapir (kan anskaffes på apoteket) i en harmonikalignende facon, og når det er udfoldet, får du et større filtreringsareal. Kemikere filtrerer større mængder af væske på denne måde.92
 
 BRUGES.............................................................................6
Kombucha kulturen vokser og dækker overfladen fuldstændig. Medens den vokser på overfladen af teen bliver kulturen betydeligt tykkere. Den tykke kultur vil være sammensat af let adskillige lag, som kan hives fra hinanden, og hver af dem kan bruges som selvstændige enheder til produktion af Kombuchadrik. Hvis kulturen synker til bunds i beholderen, vil der danne sig en ny kultur på overfladen af teen.64
Den resulterende vineddike minder svagt noget i retning af æbleeddike, og kan anvendes til kogning, til salatdressing og i andre retter. Den bør imidlertid ikke bruges til at konservere madvarer med, f.eks. syltede agurker, fordi den fortsat er biologisk "aktiv" og ikke er steriliseret.88
Vær ikke bekymret, hvis noget af gærbundfaldet kommer med i flasken. Det menes, at visse gærceller har en gavnlig virkning på mave-tarm kanalen, normaliserer tarmfloraen, og gennem immun-stimulation af tarmen bidrager de til forøgelse af modstandskraften over for sygdom. Gæren Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS 5926 har f.eks. for nylig været brugt som medicin (Perenterol) på grund af dens immunologe virkning. Ifølge en artikel i et lægetidsskrift er gærcellerne velegnede såvel til forebyggende behandling som behandling af tarmsygdomme. Disse gærcellers immunologe styrke er blevet bevist i nyere tid. Gærcellerne frigør en hel serie stoffer i hele tarmkanalen, hvilket kan fremme væksten af apathogene bakterier, som kan have en afstødende (fjendtlig) virkning på fakultative pathogener (sygdomsfremkaldende) bakterier. På trods af, at det fortsat er uvist, nøjagtigt hvordan gærcellernes behandlingsmekanismer virker, formodes det, at gærcellerne i Kombuchadrikken har lignende mekanismer, som er ligeså effektive. Gærcellen bruges i eksperimenter for at se, om sygdomme med kronisk betændelse i tarmen (Crohn's sygdom) kan påvirkes gennem forandring af bakterierne i tarmkanalen.98
Når teen er klar, og smager noget i retning af æbleeddike eller en tør hvidvin, bør den, hvis den ikke skal bruges med det samme, opbevares så køligt som muligt på flasker. Nogle fylder flasken helt op til toppen for at undgå yderligere syredannelse og kulturvækst. Andre foretrækker ikke at fylde flaskerne helt op, fordi drikken fortsætter med at arbejde, selv i flasker der er fyldt helt op, og gennem opbygningen af kulsyre kan der udvikles alt for meget tryk, som kan forårsage, at flaskerne springer. Af denne grund foretrækker flere at bruge flasker, som kan proppes, sådan at korkproppen kan springe af i nødstilfælde, hvis der udvikles alt for meget tryk.106
Bemærk, at der skal bruges syltede frugter. Det er ikke tilrådeligt at lade frisk, ukogt frugt gære i væsken. Du løber den risiko, at du får uønskede bakterier og vildgær ind i kulturen.120
Frisk, ukogt frugt kan dog bruges, men skal først tilføres, når drikken er færdig til at komme på flasker. Du kan tilsætte nogle få hindbær eller nogle få kirsebær, brombær etc., eller hvad der nu er til rådighed i haven på det givne tidspunkt. Drikken tiltager sig en smule af frugtsmagen og får en anden farve til en forandring. Eller prøv at komme et par friske hyldebærblomster ned i flaskehalsen til drikken. På den måde får teen en speciel karakteristisk, svagelig, tør smag, som minder om "hyldeblomst champagne. Du kan også, efter at have kommet drikken på flaske, komme en dessertske rosiner ned i flasken. Drikken gærer så igen.122
 
 BRUGT..............................................................................1
Vær ikke bekymret, hvis noget af gærbundfaldet kommer med i flasken. Det menes, at visse gærceller har en gavnlig virkning på mave-tarm kanalen, normaliserer tarmfloraen, og gennem immun-stimulation af tarmen bidrager de til forøgelse af modstandskraften over for sygdom. Gæren Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS 5926 har f.eks. for nylig været brugt som medicin (Perenterol) på grund af dens immunologe virkning. Ifølge en artikel i et lægetidsskrift er gærcellerne velegnede såvel til forebyggende behandling som behandling af tarmsygdomme. Disse gærcellers immunologe styrke er blevet bevist i nyere tid. Gærcellerne frigør en hel serie stoffer i hele tarmkanalen, hvilket kan fremme væksten af apathogene bakterier, som kan have en afstødende (fjendtlig) virkning på fakultative pathogener (sygdomsfremkaldende) bakterier. På trods af, at det fortsat er uvist, nøjagtigt hvordan gærcellernes behandlingsmekanismer virker, formodes det, at gærcellerne i Kombuchadrikken har lignende mekanismer, som er ligeså effektive. Gærcellen bruges i eksperimenter for at se, om sygdomme med kronisk betændelse i tarmen (Crohn's sygdom) kan påvirkes gennem forandring af bakterierne i tarmkanalen.98
 
 BRUN...............................................................................1
På denne måde vil hver kultur fortsætte med at formere sig selv, indtil den gradvist begynder at blive mørkebrun. Når den er mørk og snavset brun kasseres den og erstattes med et af sine afkom. På denne måde kan denne enestående kultur vedvarende forsyne dig og din familie med Kombuchate, til en meget lav pris.66
 
 BRYG...............................................................................1
Efter at drikken er hældt på flasker, kan du begynde at forberede den nye bryg. Før du gør det, skal du vaske Kombuchakulturen under rindende, lunkent eller koldt vand. Om sommeren kan det anbefales at lægge kulturen godt i blød hver 4-6 uger i lunkent vand, i fem minutter, før den anvendes igen. Dette behøves ikke om vinteren. og efter at have ladet den dryppe tør, bør den placeres i en frisklavet tevæske, som er afkølet til håndvarmt."104
 
 BUNDEN.............................................................................1
Af og til (hver 4. uge) skal bundfaldet, som gør drikken uklar og for det meste består af ren gærcellekultur, fjernes fra bunden af beholderen ved at skylle den med vand. Hvis du ønsker en større mængde kulsyre og en ikke så skarp smag, skal du stimulere gærcellernes vækst og forhindre dannelsen af syrer via eddikekulturen. Dette opnås ved hyppig udhældning af teen og sjældnere fjernelse af bundfaldet, fordi gærcellerne for størsteparten ophobes deri. "Gærcellerne i bundfaldet er ansvarlig for en hurtig start på den nye gæringsproces".102
 
 BUNDFALD...........................................................................1
Hæld drikken på flasker, skal fyldes til randen (1½ liters mineralvands-plastflasker med skruelåg kan anvendes). Levn ca. 1/10 (10%) til den næste portion. Tilprop flaskerne sikkert. Det er ikke nødvendigt at si den gærede drik gennem en klud. En vis mængde bundfald med gærceller er normalt. Det er en følge af gærcellernes vækst, at der produceres luftarter, som gør drikken kulsyreholdig. Gærcellerne siges at besidde ønskelige positive virkninger på den menneskelige organisme.52
 
 BUNDFALDET.........................................................................3
Af og til (hver 4. uge) skal bundfaldet, som gør drikken uklar og for det meste består af ren gærcellekultur, fjernes fra bunden af beholderen ved at skylle den med vand. Hvis du ønsker en større mængde kulsyre og en ikke så skarp smag, skal du stimulere gærcellernes vækst og forhindre dannelsen af syrer via eddikekulturen. Dette opnås ved hyppig udhældning af teen og sjældnere fjernelse af bundfaldet, fordi gærcellerne for størsteparten ophobes deri. "Gærcellerne i bundfaldet er ansvarlig for en hurtig start på den nye gæringsproces".102
Af og til (hver 4. uge) skal bundfaldet, som gør drikken uklar og for det meste består af ren gærcellekultur, fjernes fra bunden af beholderen ved at skylle den med vand. Hvis du ønsker en større mængde kulsyre og en ikke så skarp smag, skal du stimulere gærcellernes vækst og forhindre dannelsen af syrer via eddikekulturen. Dette opnås ved hyppig udhældning af teen og sjældnere fjernelse af bundfaldet, fordi gærcellerne for størsteparten ophobes deri. "Gærcellerne i bundfaldet er ansvarlig for en hurtig start på den nye gæringsproces".102
Af og til (hver 4. uge) skal bundfaldet, som gør drikken uklar og for det meste består af ren gærcellekultur, fjernes fra bunden af beholderen ved at skylle den med vand. Hvis du ønsker en større mængde kulsyre og en ikke så skarp smag, skal du stimulere gærcellernes vækst og forhindre dannelsen af syrer via eddikekulturen. Dette opnås ved hyppig udhældning af teen og sjældnere fjernelse af bundfaldet, fordi gærcellerne for størsteparten ophobes deri. "Gærcellerne i bundfaldet er ansvarlig for en hurtig start på den nye gæringsproces".102
More Top of section