Jo længere
en portion gærer, jo nærmere vil drikken ligne vinedikke.
Af og til vil du blive overrasket over, at drikken bliver syrlig hurtigere
end forventet. Hvis svampen er tyk og sund, har du sandsynligvis ventet
lidt for længe. Højere temperaturer fremskynder gæringen
og kan fange dig på det ene ben. Tre grader i løbet af en
uge kan afkorte gæringsperioden med en hel dag. Mange mennesker,
som lever under varmere himmelstrøg, kan normalt regne med en gæringsperiode
på 5-7 dage i stedet for 7-10 dage, inden for et varmeinterval på
typisk 22-24 (C).
Men, hvis en portion syrer for tidligt, inden svampen
har haft lejlighed til at vokse i tykkelsen til ca. 2.54 cm, har du en
ubalanceret kultur, og det bliver nødvendigt med en kontrol af
gærcellerne. Dette forekommer faktisk ofte, specielt ved varme temperaturer.
Man kan gætte på, at gæren, siden den kan reproducere
sig selv, med eller uden overfladeluft, har et lille forspring i forhold
til bakterierne, som venter på gærcellernes produkterne til
deres formering.
For at vende balancen til fordel for bakterierne, se
afsnittet "Forøgelse af acetobacter
(bakterier) i forhold til gærcellerne".
|
|